Loajalita

23.03.2013 17:05

     Dnešní zasedání ÚV KSČM se již neslo fakticky v duchu volebního roku 2014, neboť zde již zazněly některé myšlenky, zejména týkající se výběru kandidátů na volební listiny.

 

       Jak zaznělo z úst předsedy KSČM, je třeba při sestavování kandidátek dbát zejména na loajalitu A teď se přiznám, že jsem trochu na rozpacích, čeho se má tato loajalita týkat. Původně jsem to pochopila tak, že by se měla týkat loajality k programu KSČM, což mu připadalo trochu divné, neboť jestliže kandiduji za KSČM, tak je to asi z toho důvodu, že souhlasím s jejím programem a jsem ochotná a připravená tento program vždy a všude prosazovat. Tato skutečnost mi připadá tak samozřejmá, že jsem skutečně nechápala zprvu, o jakou loajalitu se jedná.

 

     Dlouho jsem však tápat nemusela, neboť následně to bylo vysvětleno. Musí se jednat i o loajalitu vůči funkcionářům KSČM, zejména členům výkonného výboru. Ze strany kolegů mi bylo vysvětleno, že se to zjevně týká mě a mého vztahu k D. L., když jsem neváhala zastupovat jistou paní A.S.

 

      Vzhledem k tomu, že v těchto dnech odvolací soud již rozhodl o odvolání proti původnímu odsuzujícímu rozsudku Okresního soudu v Liberci a s ohledem na události, které popisuji shora, považuji za nutné v této věci podat své dílčí stanovisko, vzhledem k tomu, že ve věci stále ještě není pravomocně rozhodnuto.

 

       V prvé řadě v tomto soudním sporu jsem nevystupovala proti osobě D. L., ale hájila jsem jako obhájkyně v trestním řízení práva paní A. S. Tato paní je sympatizantka KSČM a ona i její rodina vždy ve volbách volili KSČM. Je to zcela prostá žena, která potřebovala pomoc a bylo by špatné  jí pomoc neposkytnout, neboť toto by bylo zcela v rozporu s mým myšlením a moji výchovou pomáhat tam, kde je to zapotřebí. Dále je třeba uvést, že trestní řízení není řízení sporné, tedy že se zde nestaví dvě strany proti sobě, ale je to prostředek uplatnění státní moci, kde proti sobě stojí stát a osoby, které jsou obviněné z porušení zájmů chráněných státem. Pokud jsem tedy v této věci vystupovala na straně paní A. S., pak to bylo na ochranu jejích zájmů proti státu, a jak se následně ukázalo, bylo to víc než zapotřebí.

 

      Okresní soud v Liberci totiž původně uznal paní A. S. vinnou přečinem poškozování cizích práv podle § 181 odst. 1 písm. a) tr. zákoníku, neboť údajně měla založit emailovou adresu krotky.levhart@seznam.cz, která je zaměnitelná s oficiální adresou poškozené Mgr. D. L., a to krotkylevhart@seznam.cz, kdy se následně přihlašovala k této emailové adrese přes IP adresu, přidělenou provozovatelem internetového připojení a z této mailové adresy odeslala odkaz na oficiální email D. L. neznyleopard@seznam.cz, když v případě potvrzení tohoto odkazu poškozenou by obžalovaná A.S. získala možnost odesílat emailové zprávy pod touto adresou a tak se vydávat za poškozenou, a následně pak za použití uvedené emailové adresy podle státního zástupce založila na internetových stránkách sítě Facebook profil se jménem D. L., a to bez jejího vědomí a souhlasu, přičemž na tento profil do 25.3.2011, kdy byl odstraněn, měla umístit fotografie poškozené, které získala z oficiálních stránek KSČM a  které údajně upravila tak, že poškozenou zesměšňovaly, a následně zde umisťovala politické komentáře, které se neslučovaly s politickým přesvědčením poškozené, čímž uvedla čtenáře v omyl, že se jedná o názory poškozené.

 

     Na základě odvolání obžalované Krajský soud v Liberci tento rozsudek zrušil a věc vrátil Okresnímu soudu v Liberci k novému projednání se stanoviskem, že soud v prvém stupni ve věci rozhodl, aniž byly provedeny všechny důkazy, zejména listinné, přičemž námitky uvedené              v odvolání shledal plně důvodnými. Kde je skutečná pravda se tedy teprve ukáže, ale již dnes je zřejmé, že bez pomoci by se paní A. S. asi těžko ubránila pomluvám a nepravdivým nařčením, zejména když ze strany orgánů činných v trestním řízení zde došlo k porušování jejich povinností a zákonů. Zejména když i odvolací soud konstatoval, že útok pokračoval i poté, co byl počítač paní A.S. odebrán.

 

        Myslíte si, že obyčejná důchodkyně, počítačově fakticky negramotná, by byla schopná takového jednání, jak ho soud popsal nebo se to jeví spíše jako podvrh a úmyslný útok?  Na to si zatím musíme odpovědět sami, dokud soud pravomocně nerozhodne, ale pokud bych měla znovu volit mezi paní A. S. a tím, že ohrozím svoji budoucnost  a nebudu již následně moci kandidovat do poslanecké sněmovny (když je možné, že takovýto důsledek nastane), pak bych opět neváhala. Vždyť  pomáhat slabším a prosazovat pravdu, to je skutečný program KSČM a tím se chci i nadále řídit.

 

—————

Zpět