Nad počty jedné strany

15.02.2010 19:39

 

 

      Inzerce strany přímé demokracie Věci veřejné nás v v pondělním Právu z 23.11.2009 vyzvala, abychom počítali s nimi.  Počítat máme,  jak si tato strana představuje zalátat díry v rozpočtu a co vymyslel tým právníků a ekonomů této strany.

 

     Tak jsem začala počítat, ale nějak se nemohu dopočítat.

 

     Tak např. jednorázové příjmy a úspory si strana představuje takto: celkem 390 miliard korun by se dalo získat inventurou prodeje veřejného majetku, daňovou amnestií, rozkrytím lichtenštejnských kont, řešením majetkového vyrovnání církví. Napadá mě jediná otázka:  a kde jsou ty příjmy a úspory? Inventura sama o sobě zisky nepřináší, spíše výdaje na její provedení. Pokud by snad byl zjištěn schodek, pak není nabízena žádná cesta, jak tento schodek vyrovnat. A daňová amnestie! Amnestie přece znamená opět spíše úbytek, neboť někomu je něco odpouštěno. V tomto případě snad daně? Dále budou-li rozkryta lichtenštejnská konta, vrátí se snad peníze zpět tam, kam patří ? A majetkové vyrovnání s církvemi ? Neznamená to snad, že stát bude platit církvím restituce. Nějak mi zde chybí, jak by měl vzniknout slibovaný zisk 390 miliard a kde se tyto peníze objeví. Jak také dospěli ekonomové a právníci uvedené strany k této částce, nijak raději nevysvětlili. Asi vědí proč.

 

     Pravidelné úspory si tato strana představuje v podstatě úbytkem úřednických míst, stropy na náklady volebních kampaní (platí volební kampaně stát nebo strany si je platí samy?), personálními audity atd. Dohromady mi to dává jedno – vyhazování peněz za drahé personální audity (samozřejmě státních peněz), vyhození úředníci na státních podporách a tak dále. Souhlasit by se snad dalo pouze se zrušením státních příspěvků za mandáty či jejich snížením.

 

    Nové příjmy rozpočtu vidí tato strana pouze v řádném zdanění hazardního průmyslu a zdaněním a legalizací prostituce. Z tohoto mi vychází, že tato strana ze všeho nejvíce bude podporovat zejména negativní jevy ve společnosti, jako je hazard a prostituce. Žádná podpora rozvoji průmyslu a podpory zřizování dalších pracovních míst.Bude snad tento stát na hazardních hráčích a prostitutkách ?

 

    Ať počítám, jak počítám s touto stranou, stále mi vychází státní rozpočet v mínusu, a to možná ještě větším než je ten dosavadní.

 

—————

Zpět