Pár slov ke globálnímu oteplování

07.04.2010 15:20

 

     Globální oteplování je pojem, který je v současné době používán i zneužíván velmi často. Na jedné straně stojí odpůrci – „popírači“ v jejichž pomyslném čele stojí Václav Klaus (ve skutečnosti ale také řada nadnárodních monopolů, jimž jde o jejich zisky, které by byly podstatně nižší, pokud by se musely jakkoliv omezovat – viz například Kjótský protokol), na druhé straně jeho vášniví zastánci, kteří jsou druhou stranou nazýváni různě, mimo jiné i ekoteroristy (pochopitelně některé jejich kroky jsou přinejmenším sporné a někdy nelogické, například tvrzení o tání ledovců v Himálájích či negativní postoje k jaderné energetice opřené mnohdy jen o strach a neznalost věci), k nimž se nyní poněkud paradoxně přidává i terorista skutečný, Usáma bin Ládin.

 

     Je pochopitelné, že na to, zda globální oteplování existuje či nikoliv, případně zda na něj má člověk nějaký vliv, existují různé názory, a to i mezi odborníky, natož mezi laiky. Vždyť ještě před několika desítkami let vědci hovořili o globálním ochlazování a i nyní některé jejich předpovědi nevycházejí či jsou vzájemně v rozporu. Největší spory se pak vedou o to, zda vůbec má lidstvo pokračovat ve vývoji dosavadním způsobem či nikoliv. Položme si však otázku obráceně – může nemít lidská činnost vliv na životní prostředí a tak i na globální změny? Kácení tropických pralesů, vypouštění různých škodlivin do vody i do ovzduší, rozsáhlé změny spojené s pěstováním zemědělských plodin i chovem hospodářských zvířat, výstavba měst, továren, komunikací? Jaký konkrétně tento vliv je, musí být zjišťováno vždy samostatně, ale i v souvislosti s celkem. Země je totiž jako taková velice složitým komplexem a organismem a každá změna se projeví. Vše totiž souvisí se vším, jak věděli už staří Řekové. Samozřejmě že lidská činnost není jediným činitelem přispívajícím k současným změnám. Je evidentní, že těch příčin je celá řada. Čím více jich je, tím větší je nestabilita celého systému, a to by mohlo vést k neočekávaným změnám.

 

    Možná že některým lidem spíš   už používání pojmu globální oteplování vadí. Zejména v souvislosti se současným počasím – s ohledem na letošní zimu jim tento pojem připadá paradoxní. Ale i toto má určitou logiku. Velmi zjednodušeně řečeno, právě vlivem tání arktických ledovců se ochlazuje Golfský proud (ten mimochodem také existuje jen pár tisíc let), jenž přispívá k tomu, že je v Evropě poměrně teplé počasí oproti oblastem ležícím v Americe a Asii na stejné zeměpisné délce.

 

     Globální oteplování bude patrně ještě dlouho předmětem sporů – vliv člověka na životní prostředí však je nesporný a měli bychom si je i nadále chránit.

—————

Zpět