Předvolební máj

18.05.2010 19:32

 

Asi ani kdybychom chtěli, nenašla by se pro naši předvolební práci letos lepší konstalace. Vždyť hned první květnový den byl příležitostí pro řadu setkání a shromáždění po celé republice a jedna akce střídala druhou.

 

     Dopolední 1. máj v Liberci evokoval vzpomínky na 1. máj 1890, neboť se konal v Lidových sadech v místě, kde památník stále připomíná, že se zde toho dne před 120 lety sešlo 16.000 dělníků, aby bojovali za svá práva. Odpoledne pak v České Lípě proběhlo vydařené setkání s řadou známých, ale i neznámých lidí, kteří se přišli nejen bavit při poměrně rozsáhlém zábavném programu, ale i podpořit naši stranu před volbami.

 

     65. výročí osvobození naší republiky a vítězství nad fašismem zase znamenalo příležitost uctít památku našich osvoboditelů, ale i poznat „charakter“ některých lidí. 7. května na známém Lesním hřbitově v Novém Boru místostarosta města (mimochodem za ČSSD) než by dal po položení věnců slovo dalším přítomným z řad přímých účastníků bojů či zástupců Klubu českého pohraničí, raději ukončil oficiální část programu, neboť se důvodně obával, že by se mnozí z nich negativně vyslovili k přinejmenším kontroverznímu pomníku Němcům, který byl na hřbitově nedávno postaven. V České Lípě zase vedení města odmítlo v rámci oslav položit věnce k památníku padlých rudoarmějců na městském hřbitově, pamětníci a skuteční vlastenci však nezapomněli, což velice ocenila skupina ruských občanů, se kterou jsme se zde při této příležitosti setkali dne 9. května.

 

   Jak odlišné zato bylo setkání při kladení věnců u partyzánského pomníku ve Vlastiboři, malé obci nedaleko Železného Brodu! To bylo významnou událostí prakticky pro celou obec, ale přijela sem celá řada lidí ze širokého okolí. Báječná nálada, vzpomínka účastníka partyzánských bojů, kulturní zážitek v podobě koncertu známého souboru Janáček, hudba a tanec – určitě se sem řada účastníků bude ráda vracet. A pořadatelům patří velká a zasloužená jednička!

 

    A nyní předvolební akce pokračují. Náš volební autobus úspěšně brázdí silnice Libereckého kraje a všude, kde zastaví, je s kým a o čem debatovat. Pomáhá přitom celá řada členů strany, ale i nestraníků. Rozdělují se a šíří předvolební materiály, ale i dobrá nálada – vždyť volby jsou za dveřmi, a to na konci našeho měsíce května! Tak ať jsou pro nás úspěšné!

—————

Zpět