Trestní řád

25.03.2012 18:44

Novela tr. řádu týkající se především dohody o vině a trestu je velice kontroverzní, neboť zavádí do našeho trestního práva zcela nový, nevyzkoušený institut, aniž by přesně stanovila přesná kritéria pro jeho použití. Ponechává otázku, zda vůbec bude tento institut využit v tom kterém konkrétním případě, zcela na libovůli každého konkrétního státního zástupce. Že tu potencionálně vyvstává nebezpečí vzniku korupčního prostředí či možnosti určitého nátlaku, musí být jasné snad každému. Jak však tomuto nebezpečí předcházet, návrh vůbec neřešeí.

 

Mám za to, že je nutno, aby v případech, kdy zde existuje poškozený, který má právo na náhradu škody, byl nezbytný jeho souhlas s tímto postupem. Ten musí být dán dobrovolně a po uzavření dohody o úhradě škody či o splátkách mezi poškozeným a obviněným, kdy v případě, že tato dohoda nebude splněna, by neměla platit ani dohoda o vině a trestu.

 

Jestliže je totiž současně projednáván zákon o pomoci obětem trestné činnosti, který má právě pomoci poškozeným, aby se domohli svých práv, není logické, aby v projednávané novele trestního řádu týkající se dohody o vině a trestu byla naprosto opomíjena práva poškozeného ve prospěch zájmů obviněného.

—————

Zpět